.st0{fill:#FFFFFF;}

Of het nu een computer een netwerk of een volvo is, ik begrijp het systeem en maak alles met mijn hoofd en handen

 juli 15, 2022

Die Prusa Mini die ik nagebouwd heb is een goede printer naar blijkt.
De zelfcalibratie van de hoogte werkt opvallend goed. Prusa geeft dat bereikt door het hotend naast de afstandsensor altijd te verhitten tot 170 graden alvorens te calibreren.

Er zijn ook zaken die geen schoonheidsprijs verdienen zoals de bevestiging van de z-as aan het frame.

Als je de boutjes strak aandraait verandert de hoek van de z-as ten opzichte van de y-as. Heel slordig, daar wil ik een andere constructie voor ontwerpen. De automatische bed-leveling kan dit volledig compenseren, maar dit hoort niet.

Als de z en de x-as bevestigd zijn en de elektronica gemonteerd ziet het geheel er als het goed is zo uit:

Door een koppelstuk tussen de motor en de lead screw te gebruiken verlies ik 3cm aan maximale printhoogte. Ik had ook kunnen kiezen voor een stepper motor met een lead screw als as.

Naast kritiek op de bevestiging van de z-as aan de y-as heb ik nog een punt.
De officiële printkop van de mini is een ontwerp van Prusa. Deze kop bevat helaas teflon. Dat betekent een extra slijtage deel en beperkt je maximale temperatuur aanzienlijk. Daarnaast is het ontwerp gebaseerd op het ontwerp van de printkoppen van E3D. Dat waren uitstekende koppen maar het ontwerp is niet meer van deze tijd.

Printkoppen als de Mosquito of de Triangelabs Dragon zijn een veel betrouwbaarder alternatief en hebben een hogere maximale doorvoer.

De Slice Engeneering Mosquito is extreem duur (plm €160) maar de Trianglelabs Dragon die net zo goed zou printen is veel redelijker geprijsd. Ik heb een imitatie van de Triangelabs gekocht en die print indrukwekkend goed.

Hierdoor moest ik wel een andere bevestiging voor de printkop van Internet downloaden en printen.
Dat gaf mij het voordeel dat ik meteen voor een grotere koelfan voor de kop kon kiezen. 30mm fannetjes hebben de reputatie vreselijk veel lawaai te maken. Nu zit er een rustiger 40mm fannetje op.

Het gebruikte moederbord is een Cheetah van Fysetc en is 100% compatible met het buddy board van Prusa. Het zou mij niets verbazen als Prusa haar borden gewoon in een omgelabelde versie bestelt bij Fysetc.

Het bordje wordt geleverd met de originele firmware, die je natuurlijk wel meteen even moet updaten.

Wat de gebruikersvriendelijkheid van deze printer aangaat ben ik vol lof. Filament laden of wisselen gaat volautomatisch. Je merkt bij vrijwel iedere handeling dat hier op details is gelet.

Als je een USB stickje met een ontwerp in de printer prikt krijg je meteen een weergave van dat ontwerp op je scherm te zien.

Ofschoon de firmware op Marlin gebaseerd is is de interface duidelijk rustiger en logischer gemaakt:

Dat was het weer voor vanavond.
Omdat het in de zomer tijd zou zijn voor een koel glas lijnolie ga ik even naar de koelkast.

Proost!
Yits.

Yits Paërl


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>